Tuesday, 21 June 2011

CINTA ALLAH TANDA HATI SIHAT.Hati yang sejahtera adalah hati yang sihat. Hati yang tiada penyakit. Hati yang bersedia pulang menemui Allah sepenuh ketenangan dan kebahgiaan. Hati yang bakal disambut Allah sepenuh kasih sayang, sebesar anugerah dan semeriah keraian saat sang hamba kembali pulang mengadapNya.
Bagaimana dapat diketahui yang hati kita dalam kondisi sihat dan sejahtera?
Apakah tanda dan isyaratnya?
Tanda seseorang itu memiliki hati yang sihat ialah ia amat cintakan Allah SWT.
Cintanya kepada Allah terpantul pada basahan lidahnya.
Lidahnyanya basah dan bergetar dengan Zikrullah.
Andai hati umpama kolah, maka lidah umpama gayung (pencedok)nya.
Apa yang ada di dalam hati akan dicedok keluar oleh gayung atau pencedok.
Lihatlah! Lidah berfungsi mengeluarkan apa sahaja yang tersirat dan terbuku di dalam hati, samada yang baik atau buruk, yang manis maupun pahit, yang terpuji maupun tercela.
Jesteru, bilamana hati sarat rasa cinta kepada Allah SWT, maka perhatikanlah, lidahnya sentiasa tergerak, bergetar dan berkumat-kamit dengan untaian dan basahan Zikrullah.
Perhatikan pula, andai hati dipenuhi dengan keladak kekufuran, mazmumah, maksiat dan kefasikan, maka lidah akan sentiasa terhala untuk berkata sia-sia, mengumpat, berdusta, menfitnah, mencerca, memaki hamun dan berbicara kotor.


*Renung2kan :) ak pn bukanlah baik sgt.

1 comment:

  1. alhamdulillah, ingat bahawa tanda kasih sayang ALLAH pada hambaNYA adalh dgn ujian2 yg mendatang kepada para hambaNYA... wallahualam...

    ReplyDelete